25.aprīlis / 2006

Svētā Uguns Rīgā

25. aprīlī, plkst.18.00 Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs kalpoja Lielo Vakara dievkalpojumu pēc Pashas kārtas Rīgas Kristus Dzimšanas katedrālē. Kopā ar Valdnieku kalpoja Rīgas pilsētas garīdznieki.

Vakara dievkalpojuma laikā bija paredzēta Svētās Uguns sagaidīšana, kura uz Latviju no Svētās Pilsētas Jeruzālemes tika atvesta caur Maskavu. Pēc Viņa Eminences svētības Svēto Uguni no Maskavas īpašā kapsulā atveda Dieva kalps Andrejs Jefremovs.

Svēto Uguni sagaidīja Metropolīts Aleksandrs un garīdznieki. Pēc svinīgas kapsulas ar Uguni ienešanas un atvēršanas altārī, Visaugstisvētītais Metropolīts aizdedzināja sveces, kuras tika iznestas uz solejas, un no kurām visi garīdznieki aizdedzināja savas sveces, un jau pēc neilga brīža Svētā Uguns jau nonāca pie klātesošajiem dievlūdzējiem.

Savā apsveikuma sprediķī par godu notikušajam notikumam, Metropolīts Aleksandrs sacīja: „Svētās Uguns ierašanās Rīgā nepārprotami ir Dieva žēlastības zīme Latvijai. Tad arī dzīvosim tā, lai būtu šīs žēlastības cienīgi.”

Visaugstisvētītais Metropolīts Aleksandrs par godu Pashas svinībām Lielā vakara dievkalpojuma Mazās Ieiešanas laikā ar dažādiem Baznīcas apbalvojumiem apbalvoja vairākus priesterus: Rīgas Sv. Erceņģeļa Mihaila baznīcas pārzini virspriesteri Oļegu Peļevinu ar tiesībām nēsāt krūšu krustu ar rotājumiem, Rīgas Sv. Trijādības baznīcas Pārdaugavā priesteri Andreju Goļikovu paaugstināja virspriestera kārtā, Rīgas sv. Ņevas Aleksandra baznīcas priesterim priestermūkam Makārijam (Kirilovam) – tiesības nēsāt krūšu krustu, bet Saldus Dieva Parādīšanās baznīcas priesterim Aleksandram Platinskim – tiesības nēsāt kamilavku (камилавка).

Pēc Lielā Vakara dievkalpojuma tika nolasīts Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra Kristus Augšāmcelšanās svētku vēstījums Dievu mīlošiem draudžu ganiem, cienījamai mūku kārtai un visiem pareizticīgiem ļaudīm Latvijā krievu un latviešu valodā.

Pēc tam Viņa Eminence teica svētku sprediķi, kura noslēgumā apsveica garīdzniekus un ticīgos Kristus Augšāmcelšanās svētkos ar vārdiem „Kristus ir Augšāmcēlies!”.

Rīgas apriņķa prāvests mitroforais virspriesteris Pēteris Smikovskis nolasīja apsveikumu no Rīgas apriņķa garīdzniekiem:

Viņa Eminencei, Visaugstisvētītajam
Rīgas un visas Latvijas Metropolītam
Aleksandram

Jūsu Eminence,
Visaugstisvētītais valdniek Metropolīt Aleksandr,
Mūsu labais Virsgan un mīlošais Tēv!

Kristus ir Augšāmcēlies!

Gaišajās un priecīgajā Kristus Augšāmcelšanās svētku dienā mēs, Jūsu garīgie bērni, garīdznieki un visi laicīgie ļaudis Jūsu vadītajā draudzē, nesam Jums savus svētku sveicienus. Ticīgos ļaudis silda prieks par kristus Augšāmcelšanos, jo Kristus Augšāmcelšanās arī mums dāvina augšāmcelšanos un cerību mūžīgajai dzīvei.
 
Mums, Latvijas Pareizticīgās baznīcas uzticamajiem bērniem, Augšāmcelšanās svētku prieks apvienojas ar prieku par garīgās dzīves un svēto baznīcu atdzimšanu Latvijā. Visur mēs, Valdniek, redzam un sajūtam visaptverošu Dieva palīdzību, Debesu valdnieces Patvērumu ,svētmocekļa arhibīskapa Rīgas Jāņa lūgšanas un Jūsu nebeidzamos darbus.

Visai savai draudzei jūs esat kļuvis piemērs ticības stiprumā, centībā Dieva Baznīcas labā, mīlestībā uz tuvākajiem.

Lai Augšāmcēlušais Kungs svēta Jūsu svētīgo kalpošanu, lai Viņš dāvā jums spēku un skaidrību ar stipru roku arī tālāk vadīt šo baznīcas kuģi, saglabājot vienotību Dieva Baznīcā un palielinot tai uzticīgu bērnu pulku.

Ispolla eti Despota!

Patiesi Augšāmcēlies!

Jūsu Eminences padevīgie kalpi un nerimstošie dievlūdzēji, Rīgas apriņķa garīdznieki.

Kristus Augšāmcelšanās svētki
Rīgā,
2006. gada 23. aprīlī.
 
 
Dievkalpojums beidzās ar daudziem dievlūdzēju un priesteru svētku sveicieniem Virsganam Kristus Augšāmcelšanās svētkos.